Bimbache Extreme 2013

2013 års upplaga av Bimbache Extreme var en comeback efter att organisationen legat nere en tid. Bimbache var även värdtävling för VM 2010 och behövde väl pusta ut. Under tiden byttes delar av organisationen ut. Tidigare tävlingsledare Antonio de la Rosa byttes mot en Jose Perez. Tävlingen har ett rykte om sig att inte alltid vara så bra planerad. Årets upplaga var inget undantag skulle det visa sig. Tävlingen gick i Katalonien och sträckte sig norrut mot bergen vid gränsen mot Frankrike.

bimbache

Vid kaptensmötet kvällen innan racet började inledde den tidigare tävlingsledaren Antonio de la Rosa med att be om ursäkt för vad som hänt, nämligen att den nye tävlingsledaren under dagen hade försvunnit – tagit pengarna och stuckit. Många upprörda tävlande. Det visade sig dock att tävlingen skulle köras som ändå, men med vissa ändringar. Funktionärerna, organisationen och media ställde upp och starten gick på stranden i Platja D’Aro. Den inledande prologen med simning och coasteering blev struken och tävlingen inleddes istället med en 6 h trekk längs kusten. Trekken övergick sedan till en 30 h monster cykling. Beräknad bästa tid för cyklingen var 11 h men visade sig i praktiken bli 21 h för bästa lag. Grovt felräknade sträckor är tyvärr vanligt i AR men ganska typiskt så just med Bimbache. Den långa cyklingen bjöd på det mesta i form av släpa cykel i skog och mata höjdmeter. Cyklingen tog oss nära den franska gränsen varvid en höghöjds-trekk tog vid i fantastisk soluppgång med kamvandringar och, tyvärr, felplacerade kontroller. Trekken avslutades med en SUP-paddling på en sjö innan den obligatoriska vilan vid ”mid-camp” efter ca halva tävlingen. Vi fortsatte trekken ner till en pittoresk bergsby där en ny monstercykling över tredje natten tog vid med grymt mycket höjdmeter och vi började styra kosan tillbaka ner mot kusten igen.

Under tävlingen kom vi mycket i kontakt med lokalbefolkningen i de många byar som passerades. Oftast mycket vänliga spanjorer som vill hjälpa till med info om vägar och stigar i området men även också högljudda varningar för att använda stigarna att cykla på – helt omöjligt och fullständigt livsfarligt enligt deras rekommendationer. En hel del kaffe och, där vi kom åt, pizzaslices inmundigades i flertalet kafféer på vägen. De långa sträckorna gjorde det nödvändigt att ha med vattenrening och Xinix funkade perfekt för ändamålet.

Efter cyklingen växlade vi ut på en paddelsträcka (den enda) som visade sig vara vår styrka. Vi fick bästa tid av samtliga lag i tävlingen. Efter genomförd paddling ställdes vi inför val av väg. Tiden rann iväg och vi skulle med all sannolikhet behöva ta en shortcut. Valet föll på att välja bort en loop trekking för att via cykel ta oss direkt ner mot Platja D’Aro. För cyklingen behövdes dock en kompletterande karta eftersom vi inte skulle hinna ta alla kontroller utmed sträckan utan behöva cykla mer rakt på. Ett problem var att få tag i kartor i en spansk småstad på kvällen. Allt stänger. Vi engagerade i stort sett halva stan att hitta kartor. Hängde på stans tvättstuga, fråga folk på torget (t.om. A-lagarna), försökte med folk på hostels, bensinmackar och hotell. Vi fick till slut tag i en karta att kopiera och därpå följde ytterligare en nattcykling.

Den sista natten blev tung för laget som hade valt bort sömn för att istället ägna sig åt några klassiska power-naps i diken för att piggna till och komma vidare. Tävlingen rundades av med slutsträckan – en trekk i Platja D’aro med en via ferrata och målgång på stranden där vi startade, 99,5 h tidigare.

Trots en farsartad inledning på tävlingen så gjorde organisationen så gott de kunde och tävlingen genomfördes i stundtals fantastiskt vackra områden. Banorna får godkänt, även om angivna tider och höjdmetrar blev lite fel. Vi är nöjda över vår insats och hade en fin tävling genom Catalonien.

Laget bestod av Niklas Kåvius, Stefan Silfver, Åsa Erlandsson och Fredrik Månsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s